La cursul de weekend, când s-a prezentat problematica repertorizării simptomelor legate de senzaţiile de Oboseală, Astenie, Slăbiciune, Surmenaj, Epuizare - discuţiile au abordat şi unele puncte de vedere complementare abordului homeopatic, noţiunea mai complexă de sindrom al oboselii fiind destul de încetăţenit în medicină în general.

De aceea, în completarea noţiunilor de la curs, prezentăm în traducerea dr. Ileana Rîndaşu articolul de mai jos, scris de un medic homeopat indian, precum şi intervenţia sa, prezentată sub forma notei de curs,  de mai jos. 

 

 

Sindromul Oboselii cronice (SOC)

                                                                              de Dr.Vijay Vaishnav

 traducere Dr. Ileana Rîndaşu

 

Ce  este? Este numele curent pentru un sindrom caracterizat de oboseala debilitanta la care se asociaza o serie de simptome fizice, constitutionale si psihologice. In trecut, o serie de persoane etichetate cu diferite diagnostice ca neurastenie, sindromul de efort, si de oboseala post-virala, neuromiastenia epidemica, etc. sufereau probabil de sindromul oboselii cronice, asa cum este definit de Centrul SUA pentru Controlul si Preventia bolilor( CDC).

 

Cine poate fi afectat? Prevalenta la femei este de doua ori mai mare. Grupa de varste se situeaza intre 25-45 ani, desi se descriu cazuri si in copilarie sau la varsta a treia.

 

Care sunt cauzele? Exista numeroase teorii si ipoteze referitoare la cauzele posibile. Au fost incriminate virusurile, dat fiind ca sindromul urmeaza adesea dupa o serie de infectii acute. In orice caz, este improbabil ca ele sa contribuie la simptomele de durata.

 

La pacientii cu SOC, s-au raportat numeroase perturbari imunologice subtile. Ele nu sunt specifice acestui sindrom si nici nu se intalnesc la toti pacientii. Studii recente controlate ale pacientilor au constatat si anomalii ale functiei endocrine. Anomaliile neuro-endocrine pot contribui la afectarea starii energetice, precum si a starii de spirit a pacientilor.

La cca 2/3 pacienti, se constata o depresie usoara spre medie. Astfel, unii considera SOC o tulburare din domeniul psihiatriei, iar tulburarile neuro-endocrine si imunologice se considera secundare.

 

Care sunt manifestarile? Simptomele apar brusc, la indivizi anterior activi. O afectiune de tip gripal sau un stres acut se remarca adesea ca evenimente trigger, urmate de o epuizare insuportabila. Apar si alte simptome ca: cefalee, dureri in gat, mialgii si dureri articulare, adenopatii sensibile si stare febrila care conduc la ideea ca infectia persista.In cateva saptamani, devin evidente si celelalte trasaturi ale sindromului- tulburarile somnului, concentrarea dificila si depresia.

Diagnosticul SOC este mai mult unul de excludere al altor afectiuni. Istoricul minutios, examenul fizic complet si teste de laborator judicioase ne vor ajuta in acest scop.

Nici un test de laborator nu poate masura severitatea bolii.

 

Poate fi homeopatia de folos? Sistemul homeopatic trateaza pacientul si nu boala.De aceea, este mai mult decat probabil sa fie util si in asemenea cazuri. Remediul constitutional selectat pe baza istoricului amanuntit si al examenului fizic, vor readuce pacientul la normal. In afara unor remedii constitutionale profunde cum ar fi Phos., Lyc., Puls., Nux-vom. si Sepia, iata alte cateva remedii ce pot ajuta la abordarea oboselii:

 

Kali phos: este numit “sarea nervilor” si se intalneste in neuronii encefalici, precum si in fluidele de la nivelul nervilor, dar si in lichidul intercelular. Este util la pacientii suferind de melancolie, anxietate, stari de frica, tulburari de memorie, degradare mentala, colaps mental si fizic, neurastenie, hipocondrie, isterie, insomnie, terori nocturne, iritabilitate, paralizii sau dementa. S-a dovedit curativ si in cazuri de nervozitate, surmenaj, epuizare, crize epileptice si delirium tremens.

 

Phosphoric acid: este util in debilitatea nervoasa, ca fierul in anemie si corespunde starilor de slabiciune provocate de suparari indelungate, suprasolicitare mentala, excese sexuale si orice fel de tensiuni nervoase. Se caracterizeaza prin indiferenta, apatie, torpoare. Pacientii acuza senzatii de arsura la nivelul coloanei si al membrelor, somnolenta si nepasare. Orice incercare de studiu duce la senzatia de greutate a capului si membrelor.

Este util pentru tinerii care au crescut rapid si mai ales in cazuri de depresie datorate spermatoreei.

 

Gelsemium: remediul principal in aceasta afectiune. Stupid, lent, nu se poate concentra; ameteli, cefalee surda localizata la baza craniului. Nu are incredere in sine. Emotiile bruste ii declanseaza diaree sau indigestie.

 

Picric acid:  Corespunde surmenajului oamenilor de afaceri care ajung sa se simta deprimati si obositi la cel mai mic efort. Inactivitate mentala, cu dorinta de a sta culcati si de a se odihni. Caracteristica principala este aceea ca la cel mai mic efort apar epuizarea si cefaleea ce il impiedica pe bolnav sa lucreze, facandu-l  sa se simta lipsit de vlaga. La cel mai mic efort mental, apar senzatii de greutate si caldura. Cefaleea poate fi fontala sau occipitala, cu iradiere pe coloana, de fapt simptomele par sa se centreze pe occiput. Iritabilitatea sexuala poate fi un simptom proeminent. Dimineata poate fi prezenta o durere surda in regiunea lombara, isi simte picioarele slabite si grele, cu dureri musculare si articulare.

 

Avena sativa: Are actiune selectiva  la nivelul creierului si a sistemului nervos, influentand favorabil functia lor nutritiva. Slabiciune nervoasa, oboseala cerebrala, irascibil, se irita din orice.Cefalee occipitala;urina contine fosfati in exces, exista un istoric de excese sexuale. Cel mai bun tonic pentru debilitate dupa boli epuizante. Tremor nervos al batranului. Insomnia alcoolicului. Remediul va calma si va tonifica nervii.

 

Nota: Este necesar ca simptomele oricarei boli sa fie tratate de un homeopat calificat, cu ajutorul tratamentului constitutional, dupa o anamneza amanuntita. Automedicatia nu este recomandabila in nici o afectiune. Remediile de mai sus sunt doar cateva dintre posibilele alegeri si au fost mentionate doar pentru a deveni mai constienti de eficienta homeopatiei in sd. oboselii cronice.

 

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NOTE DE CURS

 

Sindromul oboselii cronice

Dr. Ileana Rindasu

 

Primul semnal de alarma l-au dat doi medici din Nevada in anul 1984-cand au relatat un caz mai ciudat de gripa. Dupa dureri in gat,cu adenopatii cervicale, febra,cefalee, tulburari de somn, oboseala si slabiciune musculara, au urmat tulburari neuropsihice cu depresie, slabirea memoriei, deficiente de scris si citit, scaderea performantelor intelectuale in general. Spre deosebire de gripa autentica, simptomele se prelungesc saptamani sau chiar luni de zile. Oboseala este atat de marcata incat chiar pregatirea unei gustari sau imbracatul devin anevoioase. Urmarirea televizorului sau cititul se fac mai bine din pozitia culcat. In cursul zilei, este necesar repaosul la pat de mai multe ori, iar oboseala nu dispare nici dupa somnul cel mai bun.

 

 S-au pus diferite etichete: sindromul postviral, neurastenie, neuromiastenie epidemica, mononucleoza cronica. Exista pareri conform carora fondul SOC este o stare depresiva din sfera nevrozelor, in timp ce alti autori sustin ca  este vorba de un sindrom cronic al disfunctiei imunitare cu etiologie multifactoriala.

In 1985, la National Cancer Institute SUA, s-a izolat la bolnavii cu SOC un posibil agent cauzal –Human B-Lymphotropic virus.

In 1988 – la Societatea Americana de Microbiologie din Miami s-a preferat o alta denumire pentru acest agent ce apartine grupei herpes: Human Herpes Virus 6.El este prezent insa si in afectiuni mult mai severe , avand ca fond comun scaderea imunitatii, cum ar fi boala Hodgkin sau leucemia limfatica cronica.De curand, s-a izolat si ca germen oportunist la pacientii cu transplante de organe.

 

Noua afectiune a fost autentificata de Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta,tot in 1988- cu stabilirea unor criterii de diagnostic:doua principale( oboseala severa cu reducere la jumatate a activitatii si excluderea altor afectiuni severe ce pot produce oboseala severa) si zece secundare( febra moderata sau frison,inflamatie faringiana, usoare dureri ganglionare, slabiciune musculara generala, dureri musculare,epuizare dupa eforturi efectuate alta data fara probleme,cefalee difuza, dureri articulare fara modificari locale,tulburari neuropsihice cu iritabilitate si depresie, tulburari de somn-insuficient sau nevoie crescuta.) Pot coexista si alte simptome ca: raceli si micoze repetate, alergii cu alergeni mai greu de precizat.

Paraclinic: sunt prezenti anticorpi pentru HHV 6 sau V.Ebstein-Barr.

La fiecare bolnav , simptomele se pot asocia in mod diferit.

Sunt afectate toate varstele si categoriile sociale. Transmiterea prin saliva si alte secretii este considerata ca probabila, dar nu toti subiectii care vin in contact cu acestea vor face boala.

SOC are un prognostic bun.Revenirea cu si fara tratament poate fi completa, cu reluarea integrala a activitatii. La pacientii vindecati de ani de zile s-au semnalat totusi recidive.